The path to EMPATHY

empathy TC logo

Context:
Pentru a putea lucra într-un cadru social, într-o organizație ce oferă servicii sociale, trebuie să poți înțelege durerea celorlalți pentru a fi în măsura a căuta soluții pentru a-i ajuta și a oferi servicii adecvate pentru a răspunde la necesități reale. Munca cu grupuri dezavantajate solicită un nivel ridicat de empatie și se crede că toți cei care lucrează în ONG-uri o au foarte dezvoltată, însă practica și contactul direct cu această lume a dovedit contrariu. Multe persoane nu sunt empatice sau nu știu cum să o arate.
Empatia este o abilitate ce se învață și se dezvoltă prin practică continuă. Există persoane ce sunt din naștere empatice. Ele pot simți fără nici o dificultate durere celorlați și se pot pune în locul acestora. Însă pentru majoritatea, empatia este o provocare.

Obiective:

  • Înțelege nivelul propriu de empatie
  • Dezvoltarea abilității de empatie prin ascultare activă, descifrare de mesaje, comunicare verbală și non-verbală
  • Familiarizarea cu instrumente pentru a rezolva conflicte prin empatie
  • Familiarizarea cu teatru invizibil – elemente, structura și aplicabilitate
  • Dezvoltarea de competențe culturale și de muncă în spații multi-culturale
  • Creșterea toleranței și acceptarea diversității
  • Îmbunătățirea nivelului de engleză, atât formal cât și informal, dar și cunoștințele despre limbile vorbite de participanții la curs
  • Networking între asociațiile europene reprezentate în proiect

Perioada de implementare: 01.01.2015 – 30.09.2015

Locație: Tenerife, Spania

Beneficiari direcți: 27 de participanți (pe poziții de decizie, coordonatori de proiecte, directori de organizații, coordonatori SEV, lucrători de tineret, traineri și voluntari) din 9 țări europene (Croația, Republica Cehă, Italia, Lituania, Letonia, Macedonia, România, Bulgaria și Spania)

Activități:
Curs de formare, 08.06.2015 – 15.06.2015, unde participanții și-au dezvoltat capacitățile proprii de inteligență intra-personală și inter-personală. Ei și-au îmbunătățit nivelul de empatie și au învățat să utilizeze metode și tehnici specifice acestui proces.

Galerie foto:

Mai multe fotografii pe Facebook

Video:

Activități de diseminare:

Italia
La sediul organizației Ipazia, Andrea, participant la curs și manager al ONG-ului, a ținut 2 scurte ateliere despre empatie și teatru social pentru 10 dintre voluntarii și membrii organizației.
Pe 26 Iunie 2015 s-au făcut câteva din activitățile învățate în Tenerife:
– de a da o definiție personală empatiei
– un exercițiu prin care 2 voluntari au trebuit să afle, doar observând, unele aspect ale vieții partenerului
– Statui: unde unul dintre participant a reprezentat, cu ajutorul celorlalți participanți, un moment de viață narat de partener; cele 2 echipe au trebuit să înțeleagă evenimentul și emoțiile în cauză.
Pe 27 iunie, fiecare participant a schimbat cu grupul povești personale și cea mai bună dintre ele a fost aleasă pentru a fi reprezentată printr-o scena de teatru, cu scopul de a elibera opresatul printr-o mai mare empatie, actorii fiind schimbați cu membrii celui de-al doilea grup pentru a găsi o soluție la situația de opresiune.
Atelierul s-a incheiat cu reprezentația piesei de teatru invizibil în centrul orașului Imperia.

Republica Cehă
Grupul non-formal Euroteam a organizat 2 întâlniri. Prima întâlnire, cu alți lucrători de tineret și lideri de echipe, s-a ținut miercuri, 24 iunie, iar cea de-a 2-a întâlnire, cu voluntarii, s-a ținut vineri, 26 iunie.
La prima întâlnire, Martin, participantul la curs din partea Cehiei, a prezentat informații despre proiect, despre activitățile făcute la curs și metodele folosite în timpul sesiunilor.
La cea de-a 2-a întâlnire, toți cei 3 participanți cehi au prezentat activtățile proiectului, metodele folosite și documentele fotografice și video din timpul proiectului către 6 voluntari care cooperează cu Euroteam. Au fost prezentate și folosite câteva din energizerele și activitățile din sesiunile cursului care erau conectate cu subiectul în cauză, empatia.


Bulgaria
Duminică, 28 iunie, în Kazanlak, în timpul evenimentului de final al ABLE Mentor, Velin, unul dintre participanții bulgari la curs, a prezentat ce înseamnă empatia. Au fost prezente 15-20 de persoane la eveniment, mare parte dintre ei voluntari și persoane care s-a dovedit ca nu știau ce este empatia sau aveau o idee greșita despre sensul acesteia. El a făcut un rezumat a ce s-a întâmplat în timpul trainingului, le-a arătat câteva energizere și jocuri ce pot fi folosite la cursuri. De asemenea, a introdus conceptul de teatru invizibil și a explicat experiența sa din Tenerife.
Shirin Amin, participant la “The path to empathy”, a împărtășit metodele și intrumentele învățate cu membrii Champions Factory Sports Club pe 1 iulie 2015, în Sofia. La întâlnire au participat 4 dintre cei mai activi membrii ai ONG-ului. Timp de 5 ore și jumătate ea a prezentat agenda cursului, echipa de organizare și trainerii, atelierele, în special exercițiile de teatru, pe care le-au experimentat afară. Echipa a discutat cum pot pune aceste metode în practică în munca de zi cu zi cu tinerii.


Macedonia
În timpului unui proiect organizat în Split, Croația, în iulie 2015, au inclus în agendă un atelier unde au făcut o scurtă prezentare despre comunicarea extra-senzorială și procesul de incluziune, excluziune, segregare și separare, alături de alte subiecte despre persoanele cu dizabilități.
Au făcut, de asemenea, ateliere de teatru/acțiune invizibil/ă și flash mob și au folosit această șansă pentru a prezenta echipei, membrilor și participanților toate metodele și abilitățile pe care le-au învățat, dobândit și dezvoltat în timpul cursului din Tenerife.


Letonia
După cursul “The path to empathy” din Tenerife, echipa letonă a organizat în iunie 2015 două evenimente separate. Unul dintre acestea a constat într-o prezentare adresată voluntarilor și staff-ului, iar cel de-al doilea eveniment a fost organizat într-o casă la țară, aproape de natură, pentru a fi discutată posibilitatea folosirii metodelor în proiectele actuale și viitoare.


Lituania
Echipa lituaniană – Jaunius, Benita și Julija au introdus ce au învățat în timpul cursului despre empatie staff-urilor a două organizații care lucrează cu tineri și adolescenți – ONG-ului partener “Psichologinių idėjų namai” și ONG-ului “Teen Challenge Free Will” care lucrează cu tineri dependenți de droguri. La prezentare au luat parte 12 persoane și a durat circa două ore și jumătate, incluzând un rezumat al sesiunilor și activităților de la cursul din Tenerife și câteva dintre exercițiile mai simple:
1. Caracterizarea empatiei
2. Exercițiu în pereche cu observare și interpretare
3. Exercițiul ”Cine sunt”
4. Exercițiu de exprimare a emoțiilor ”1,2,3 – 4,5,6”
5. Exercițiul ”Urmărește mâna”
6. Exercițiul ” 7 atingeri de dragoste”
7. Exercițiul ” Principalele valori în viață” care a pornit de la exercițiul ”Cine sunt”
A fost, de asemenea, o descriere detaliata despre exercițiile extra senzoriale, acțiune invizibilă și teatru invizibil.


Croația
Pe 2 iulie 2015, în biroul Outward Bound Croația din Zagreb, cei 3 participanți au ținut o prezentare și un atelier către 12 din membrii staff-ului și voluntari EVS, unde au împărtășit experiența de la curs și au arătat câteva metode învățate în timpul cursului din Tenerife.


România
Pe 2 iulie 2015. a fost organizată în București o sesiune de informare despre programul Erasmus+ și despre cursul “The Path to EMPATHY” adresată unui grup de aproximativ 10 lucrători de tineret și voluntari ai Asociației Bumerang și Human Synergetics Romania. Atelierul a inclus informații despre obiectivele și rezultatele proiectului, metodologia folosită în timpul cursului bazată pe instrumente și metode non-formale: energizere, activități de team building, exerciții de improvizație, teatru invizibil, teatru labirint și dezbateri despre empatie și pregătirea unui act de teatru invizibil în București.

La începutul lunii septiembrie 2015 Asociația Bumerang a organizat în Prahova un atelier de o ora jumătate despre empatie, unde au participat 18 persoane – membrii ai asociației și studenți la teatru.


Spania
Pe 9 iulie, în timpul unei întâlniri de pregătire pentru schimbul de tineri ”movIeT”, cu 4 dintre voluntarii organizației, am prezentat strategia de incluziune a programului Erasmus+, cu accent pe comunicarea interculturală, acceptarea diversității, toleranță și empatie. Am făcut jocul Abigail, am vizionat un clip despre diferențele dintre empatie și simpatie, le-am relaționat cu proiectele Erasmus+ și am prezentat cursul despre empatie pe care l-am organizat.

Vizibilitatea proiectului online:

Spania

Italia

România

Republica Cehă

Bulgaria

Macedonia

Croația

Parteneri:

logo-outwardbound Outward Bound Croatia

euroteam EUROTEAM

logo_ipazia Ipazia

PIN Psichologiniu ideju namai

Artilt-D biedriba

Zdruzenie za volonterizam VOLONTERSKI CENTAR BITOLA

logo_bumerang Asociatia Bumerang

CF_logo Champions Factory Sports Club

Co-Finantator:
erasmus