ACTive YOUth

active youth logo
Populația țărilor din fostul bloc comunist sau sub dictaturi, ca cea a lui Franco, are încă mentalitatea influențată de principiile acestor regimuri politice și se reflectă în generațiile ce au urmat. Conceptul de voluntariat este încă nou în multe dintre țările din Europa de Est și înțeles greșit în țările Uniunii Europene, însă necesitatea unei participări active și constante a tinerilor se resimte intens, atât în zona politică, cât și socială.
Necesitățile comunităților ce sunt foarte afectate de șomaj, precum Tenerife din Spania, țările sărace din Uniunea Europeana, precum România și Bulgaria, dar și țările din Europa de Est, cer o implicare activă a tinerilor în diverse arii pentru a genera schimbări pozitive și o dezvoltare sustenabilă.

Obiectiv:

Schimbul de idei și bune practice între tineri din țări ale Uniunii Europene și țări vecine, din Europa de Est, pentru a înțelege mai bine conceptual de participare activă a tinerilor în comunitate și beneficiile voluntariatului în dezvoltarea personală, profesională și a comunității.

Perioada de implementare: 01.05.2015 – 01.01.2016

Locație: Puerto de la Cruz, Tenerife, Spania

Beneficiari direcți: 36 de tineri cu vârsta între 18 și 30 de ani și 6 lideri de grup, cetățeni și rezidenți din Spania, România, Republica Moldova, Belarus, Ucraina și Armenia

Schimb de tineri, 17.09.2015 – 27.09.2015, unde participanții au schimbat idei și experiențe cu privire la temele voluntariatului, participare activă și asociativism juvenil, precum și realizarea a 7 filme de scurt metraj ce promovează beneficiile Programului Erasmus+ pentru tineri.

Video:

City Rally:

Armenia
Echipa armeană a ținut două ateliere despre Erasmus+ și voluntariat pe 7 și 10 noiembrie 2015, primul în Centrul Cercetașilor din Erevan și al doilea în Universitatea Pedagogică Armeană de Stat cu membri și studenți.
Au făcut câteva jocuri de teambuilding realizate în schimbul din Tenerife inclusiv “Neverland”, înainte de vizionarea clipurilor făcute de participanți. Au răspuns întrebărilor care le-au fost adresate și au menționat cum pot fi găsite proiecte Erasmus+ în Armenia. Au fost prezente 23 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 27 de ani la primul eveniment și 17 studenți de 17-22 ani la al doilea.

Belarus
Grupul a realizat o seară interculturală spaniolă la sediul organizației unde și-au împărtășit experiențele și impresiile despre proiect și Tenerife, și cum este diferit de restul Spaniei. Participanții au vorbit și despre Erasmus+ și oportunitățile oferite de acest program și au proiectat clipurile video pe care le-au făcut în timpul schimbului.
Au distribuit informații despre eveniment pe paginile lor de socializare, cum ar fi VK, Facebook și Instagram.
Au fost prezente în jur de 15 persoane, toți cu vârste sub 30 de ani și aproximativ jumătate dintre ei nu au participat anterior la vreo activitate de educație non-formală sau de voluntariat. Au fost cel mai impresionați de clipurile video și de faptul că au fost făcute de către grupuri în timpul schimbului și într-un timp foarte scurt.

Moldova
Centrul UNIT a invitat tineri din 8 sate din județul Criuleni pentru o activitate pe 10 Octombrie 2015. Au participat 3 fete din Hirtop și 5 băieți din orașul Criuleni, cu vârste între 14 și 18 ani. Au început cu energizere și jocuri de echipă făcute în Tenerife, iar mai apoi au prezentat programul Erasmus+ și oportunitățile acestuia, și au discutat despre voluntariat și participarea tinerilor.
Deoarece echipa Moldovei a fost impresionată de activitatea City Rally în Tenerife a decis să facă o activitate similara în Criuleni pe 1 Noiembrie, cu 20 de tineri cu vârste între 14 și 18 ani, echipa Centrului UNIT și un expert internațional în educație.
De asemenea, unul dintre participanții la schimb, Cristina, a promovat programul Erasmus+ la locul de muncă, într-o vizită de teren la Consiliul Local de Tineret din satul Cosernita, iar sora sa, Irina, participant la schimb, a organizat și implicat întreaga echipă într-un show TV intitulat Neața “Turism pe Divan” la canalul TNT Bravo, unde au vorbit despre călătoria în Tenerife și despre oportunitățile de a participa la proiecte Erasmus+. Emisiunea a fost difuzată pe 12 Noiembrie.

În România au fost, de asemenea, două evenimente. Pe 23 Octombrie, Dragoș, participant la schimb, a făcut o scurtă prezentare a programului Erasmus+ la Liceul Stefan Procopiu din Vaslui pentru 17 studenți cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani, cu accent pe Acțiunea Cheie 1. A proiectat și câteva din filmulețele făcute în schimbul de tineri ACTive YOUth.
În aceeași zi, la Centrul de Studii Europene din Iași, restul echipei a pregătit aceeași activitate pentru 12 voluntari a 2 asociații: Asociația Youth Alma și Asociația GISU.

Ucraina
Pe 13 octombrie, participanta Daria a organizat o discuție cu 25 de tineri de 17-20 de ani care studiază în Universitatea Naționala din Donetsk. În timpul întâlnirii a ținut o scurtă prezentare a filmelor realizate în timpul schimbului, le-a povestit despre competențele cheie în Erasmus+ și a împărtășit cunoștințele și experiența acumulate în timpul proiectului.
Vineri, 16 octombrie, participantul Yevhenii a ținut o prezentare a programului Erasmus+ la sediul ONG-ului Dnipropetrovsk Development Youth Organization (DDYO). Au fost prezente nouă persoane – toate lideri și membrii ai ONG-ului. A făcut o descriere generală a programului Erasmus+, a împărtășit impresiile sale despre participarea la ACTive YOUth și a arătat filmele create de membrii echipelor în schimbul de tineri.
Pe 8 noiembrie, membrii ONG-ului de tineri “MIKS” (Katya, Maryna, Tetiana) au prezentat rezultatele schimbului de tineri ACTive YOUth și posibilitățile de voluntariat în cadrul programului Erasmus+ pentru studenți ai departamentului sociologic ai Universității de stat Dniprodzerzhynsk. În jur de 20 de tineri au văzut filmele create în timpul schimbului pentru a-și crea o idee despre tipul proiectului. Studenților li s-au oferit adresele site-urilor unde să caute informații despre proiecte de tineret și contactele “MIKS” pentru a se alătura viitoarelor activități de voluntariat locale sau internaționale.

Asociația P.O.D. împreună cu participanții de la schimbul “ACTive YOUth” a organizat pe 21 Octombrie 2015, în cartierul San Antonio, o activitate numită “Miercurea Activă cu Erasmus+”, unde au participat peste zece tineri cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani și cinci copii din cartier. Inițial au fost făcute pe terenul de sport câteva activități de incluziune socială și lucru în echipă, realizate în proiectele “movIeT” și “ACTive YOUth”. Activitatea s-a mutat înauntru unde a fost prezentat programul Erasmus+ și câteva informații despre activitatea ONG-ului, și au fost proiectate unele dintre filmele făcute de participanți. Publicul a primit pliante și carnețele și au fost încurajați să facă parte din lista celor pe care îi informăm cu privire la viitoare activități.

Belarus

Moldova

Ucraina

LAMEK NGO