Business Creativity

logo creativity1

Business Creativity este o idee de proiect ce s-a inițiat datorită membrilor Asociației P.O.D. ce sunt specializați in economie socială si antreprenoriat, identificând astfel conceptul de “up-cycling” ca o posibilitate viabilă de afaceri pentru tineri. Lipsa și/sau carențele în educația tinerilor cu privire la antreprenoriat, precum și necesitatea angrenării acestora în realitatea cotidiană au dus la realizarea acestui proiect.
În Spania este o necesitate și bazându-ne pe principiile Uniunii Europene de a promova liberul schimb, am considerat că este vital și esențial parteneriatul cu alte organizații europene care pot aduce o valoare adăugată proiectului, cu scopul îmbunătățirii dimensiunii interculturale în planificarea și construirea unei afaceri într-o țară europeană.

• Îmbunătățirea capacității antreprenoriale în rândul tinerilor participanți
  • Schimbul de idei și experiențe între tineri din diverse țări europene asupra antreprenoriatului și up-cycling
  • Schimb de bune practici și idei pentru a iniția o afacere
  • A întelege rolul creativității și folosirii materialelor reciclate în contextul unei afaceri și al dezvoltării sustenibile
  • Dezvoltarea de competențe culturale și de muncă în context multi-cultural
  • Creșterea toleranței și aceptării diversității
  • Îmbunătățirea nivelului de engleză, atât în aria afacerilor cât și informal

Perioada de implementare: 15.09.2014 – 01.04.2015

Locație: Tenerife, Spania

Beneficiari: 36 de tineri, cu vârsta între 18-30 de ani, șomeri, rezidenți în cele 6 țări ale partenerilor: Spania, Grecia, România, Bulgaria, Rep. Cehă și Polonia, țări și/sau regiuni ce se confruntă cu o rată ridicată de șomaj în rândul tinerilor.

Activitatea principală:

Schimb de tineri, 29.11.2014 – 7.12.2014, unde participanții au fost implicați în sesiuni utilizând metode de educație non-formală ce vor avea două dimensiuni importante: antreprenoriale și ecologice/creative, prin intermediul up-cycling. Acești tineri au învățat structura unui plan de afaceri, în timp ce au conștientizat importanța utilizării de resurse minime și disponibile, precum și valoarea adaugată pe care o poate aduce dimensiunea ecologică unei inițiative antreprenoriale.

Mai multe fotografii pe Facebook

Tinerii participanți împărtășesc din experiența lor pe blogul proiectului

Bulgaria
Diseminarea realizată de echipa bulgară a implicat o serie de activități de diferite tipuri, toate inspirate din schimbul de tineri Business Creativity la care au participat:
1. Pe 29 ianuarie 2015, în Pleven, cu 12 tineri de la liceul local, Yane și Danny au organizat prima lor activitate de teambuilding bazată pe jocurile pe care le-au experimentat în Tenerife. A fost ca o repetiție pentru participarea lor viitoare ca formatori de tineret în cadrul Centrului de Informare și Consiliere pentru Tineri, un proiect al Programului Național de Tineret.

2. Danny a organizat pe 7 februarie 2015 un workshop de jumătate de zi despre antreprenoriatul în lumea artistică cu 10 studenți de la Academia Națională de Teatru, Film și Arte din Sofia.

3. Implicând beneficiarii unui proiect de incluziune socială a grupurilor minoritare, implementat în Levski, Marta și Mila au organizat pe 7 și 8 Februarie 2015, 2 ateliere cu 24 de tineri de etnie rromă.
Primul a fost cu un grup de 12 tineri, cu vârsta între 15 și 19 ani, care studiază și sunt mai deschiși către lume și oportunitățile ce li se oferă. Temele au fost Creativitatea și Planul de Afacere, însă au fost prezentate ca o oportunitate de a-și planifica viața. În timpul atelierului au făcut ochelari 3-D și cutii pentru donații.

Marta a organizat un atelier despre creativitate și dans cu 12 tineri ce au terminat liceul sau care nici nu studiază, nici nu lucrează.

4. Grupul bulgar a împărtășit pe 18 Februarie 2015 experiența din cadrul proiectului în comunitatea din Pleven, printr-o conferință de presă.

În Casa de Cultură a Studenților din Iași, pe 19 decembrie 2014, Asociația Culturală Moldavia s-a reunit cu 30 de reprezentanți a 23 ONG-uri locale din Iași, pentru a împărtăși din experiența lor din cadrul proiectului Business Creativity. Cele 23 ONG-uri implicate au fost: ASAFCI, ATI, LSETH, LSUTI, TERIS, LSI, ASCIS, LSE, LSGG, ASALT, ASV, Liga SIM, AEGEE, ASDMARK, AISEC, AS TCM, UNYouth, E-TEAM PSICHOLOGY, ASII, ASB, SSFI, SSS, SSM.
Prima parte a întâlnirii a fost despre proiect, Erasmus+ și despre experiența celor 5 participanți și a liderului de grup din timpul schimbului. Ulterior ei au adresat tema antreprenoriatului și împreună au identificat beneficiile de a fi antreprenor, de asemenea, avantajele și oportunitatile proiectelor de tineret internaționale. După întâlnire fiecare reprezentant a avut ca sarcină să disemineze detaliile proiectului în propria asociație.

Republica Cehă
Vineri, 19 Decembrie 2014, Lenka, liderul grupului ceh, a organizat un eveniment în cadrul liceului local – Academia de Afaceri. Au fost prezenți în jur de 50 de studenți, cu vârsta între 15 și 18 ani. Prezentarea, de aproximativ 90 de minute, a fost împărțită în 2. În prima parte ea a prezentat ONG-ul – Point o.s., posibilitățile Erasmus+ (schimburi de tineri, SEV etc.) și proiectul Business Creativity, aratând niște poze din cadrul schimbului.
A doua parte a fost despre antreprenoriat. Cum acești tineri au destule cunostințe despre afaceri ea doar le-a oferit informații adiționale despre cum să inițieze o afacere, punând accent pe metode non-convenționale pentru a strânge banii pentru un start-up. Cu un plan de afaceri bun se pot prezenta la Biroul de Muncă Ceh, pot să participe în competiții sau să încerce crowdfunding, ceva cu totul nou pentru ei. Lenka le-a explicat și despre Programul Erasmus for Young Entrepreneurs.

Polonia
Grupul polonez a decis să organizeze un atelier despre Business Creativity cu membrii organizației locale din Wroclaw ai ESN – Erasmus Student Network, ce a avut loc pe 21 martie 2015. Au făcut o prezentare despre diversele activități realizate în timpul proiectului Business Creativity precum: up-cycling, realizarea unui plan de afaceri, evenimentul public etc.
Al doilea modul al workshopului a fost o prezentare unde s-a introdus metoda Brainstorming-ului Invers din dorința de a căuta cele mai bune soluții alternative la problema „cum să reușești în afaceri”. Participanții au fost destul de confuzi cu privire la metoda, pentru că a trebuit inițial să caute efecte negative precum: să fii iresponsabil, leneș ș.a.m.d., dar odată ce brainstormingul invers s-a transformat in brainstorming rezultatele au fost destul de interesante.

Grecia
3 dintre participanții Greci, împreună cu liderul de grup, au organizat Duminică, 29 Martie 2015, în biroul central al Praxis, în Serres, un eveniment cu aproximativ 15 tineri, șomeri sau studenți ai Universității din Serres și 2 părinți. Temele principale ale întâlnirii au fost împărtășirea experienței participării în schimbul de tineri și prezentarea oportunităților Erasmus+. De asemenea, s-a realizat și o scurtă prezentare despre antreprenoriat și avantajele acestuia.

Pe 14 Martie 2015, JuanMi, participant în Business Creativity și președinte AEGEE Gran Canaria a fost invitat să împărtășească din experiența lui cu participanții dintr-un alt proiect Erasmus+, organizat în Santa Brígida – Gran Canaria, intitulat Young Entrepreneurs and Fundraising, cu 25 persoane din Spania, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria și Portugalia.
În cadrul acestui curs de formare el a facilitat o sesiune unde a explicat participanților ce s-a realizat în Business Creativity – aratând blogul și câteva poze din cadrul activității, a clarificat câteva nelamuriri cu privire la Erasmus+ și despre antreprenoriatul în Spania, similar cu ce s-a realizat în La Orotava, în cadrul evenimentului despre antreprenoriat și Erasmus+ ce s-a organizat pe 6 decembrie 2014, în timpul schimbului.

Grecia

Polonia