Rock in Iasi

logo-300x114
Context:

Un studiu recent a aratat ca cel putin 3 din 10 europeni au activitati de voluntariat si ca 80% dintre Europeni afirma ca participarea activa in societate este o parte cruciala in viata lor. Astfel de statistici evidentiaza ca voluntariatul este important pentru europeni, insa de aseamenea arata ca sunt si oameni, care din diferite motive, nu sunt implicati in activitati de voluntariat.

Importanta voluntariatului in randul tinerilor a fost si este subiectul multor cercetari si strategii la nivel European si national. Tinerii sunt una dintre resursele majore ale Europei. Ei reprezint potentialul pentru viitor. Ei sunt de asemenea un grup care se confrunta cu multe provocari precum somajul si probleme sociale asociate.

Scopul proiectului Rock in Iasi este de a creste nivelul de constientizare al tinerilor europeni (si in special romani) in ceea ce priveste rolul voluntariatului in dezvoltarea personala si profesionala.

Obiective:

  • Dezvoltarea de abilitatii de multiplicatori ai conceptului de voluntariat in randul a 12 tineri din 3 tari Europene in perioada septembrie – decembrie 2013
  • Dezvoltarea abilitatilor de management de evenimente in randul a 12 tineri din 3 tari Europene, in noiembrie 2013
  • Promovarea voluntariatului local si international in perioda septembrie – decembrie 2013
  • Promovarea voluntariatului local si international in randul a 1500 spectatori, tineri romani, cu varsta intre 15 -27 de ani, pe perioada celor 3 zile de Festival, in noiembrie 2013
  • Dezvoltarea creativitatii si competentelor muzicale in randul a 12 tineri din 3 tari Europene in perioada septembrie – decembrie 2013
  • Dezvoltarea abilitatilor culturale in randul a 12 tineri din 3 tari Europene in perioada septembrie – decembrie 2013

Perioada implementare: 01.08.2013 – 01.02.2014

Locatie: Iasi, Romania

Beneficiari:

Beneficiari directi:
12 tineri, cu varsta intre 18- 30 de ani din Italia, Portugalia si Spania.

Beneficiari indirecti:

  • 25 membri si voluntari romani din cadrul echipei de organizare a Festivalului Rock’n’Iasi, editia a IX-a
  • 1500 spectatori, romani, cu varsta intre 15 -27 de ani, pe perioada celor 3 zile de Festival informati cu privire la SEV si oportunitatile de voluntariat locale, nationale si internationale si avantajele implicarii
  • 100 de beneficiari ai materialelor multimedia

Activitati:

1.Sesiuni de formare cu voluntarii europeni cu privire la importanta voluntariatului si participarii active, educatie non-formala, management de proiect si organizare de evenimente (septembrie 2013). Sesiuni de repetitii si educatie muzicala (septembrie – noiembrie 2013).

2.Intalniri de planificare a festivalului (septembrie – noiembrie 2013) si implementarea activitatilor de organizare a Festivalului Rock’n’Iasi, editia a IX-a (septembrie – noiembrie 2013).

3.Promovarea Festivalului Rock’n’Iasi, editia a IX-a (septembrie – noiembrie 2013), promovarea SEV si a voluntariatului in Romania catre 1500 de beneficiari (noiembrie 2013).

4.Realizarea de materiale multimedia (filmulete, prezentari, etc), ca masuri de diseminare online suplimentara a rezultatelor proiectului (decembrie 2013).

Parteneri:

ccs-iasi-300x288 Casa de Cultura a Studentilor Iasi

 

asociatia-moldavia Asociatia Culturala Moldavia

 

scambieuropei Scambieuropei

 

anime Anime – Projecto de Animação e Formação

 

cazalla-intercultural Cazalla Intercultural

 

Co-finantat:

euflagyiaro-300x90

tia-300x182

Implementarea stagiul:
In timpul celor 3 luni de stagiu cei 12 voluntari europeni, participanti in cadrul proiectului, au fost implicati in numeroase activitati. In continuare, le vom prezenta pe cele mai importante si o mica parte din creatiile lor.

Treasure Hunt
Dupa sosirea voluntarilor SEV in Iasi, membrii Asociatiei P.O.D au organizat pentru acestia un tresure hunt prin oras. Voluntarii au primit harti si indicii si au descoperit impreuna cele mai importante locuri si atractii ale orasului.

Activitatile de team building de la Muncel
In perioada 16-19 septembrie voluntarii SEV, impreuna cu voluntarii Asociatiei Culturale Moldavia, au participat la activitatile de team building organizate la Muncel. Dupa numeroase activitati in care voluntarii s-au cunoscut si au colaborat, s-au realizat prietenii si s-a facilitat lucrul in echipa in activitatile viitoare ale proiectului Rock in Iasi. De aseamenea, voluntarii au fost impartiti pe departamentele de lucru in cadrul organizarii festivalului si au stabilit liderii de grup. Impreuna cu voluntarii Asociatiei Culturale Moldavia au discutat despre rolul fiecaruia in departament si au invatat lucruri noi legate de organizarea unui festival.


G-fest
In perioada 13 – 15 septembrie, cei 12 voluntari au fost implicati in etapa finala a organizarii festivalului G-fest si au participat la activitatile desfasurate pe durata festivalului. In acest fel, voluntarii au putut vedea rezultatul final al unui festival organizat de catre partenerii nostrii si s-au motivat in vederea organizarii festivalului Rock’n’Iasi. Activitatile festivalului s-au intins pe o perioada de 3 zile si au constat in ateliere pentru tinerii artisti, au fost realizate workshopuri cu tematica educativa si au fost promovate activitatile sportive. In G-fest au fost implicate 15 ONG-uri.

On-arrival training Predeal
In perioada 30 septembrie – 6 octombrie, cei 12 voluntari au parasit orasul Iasi si au plecat la Predeal, judetul Brasov pentru a participa la trainingul de formare la sosire (on-arrival training) organizat de ANPCDEFP. In timpul sederii voluntarilor la Predeal, acestia au fost surprinsi de catre zapada, spre bucuria tuturor.

Promovarea SEV de catre voluntari in cadrul festivalului
Una din sarcinile celor 12 voluntari a fost promovarea Serviciului European de Voluntariat in cadrul festivalului. In urma sesiunilor de lucru in echipa, acestia au decis ca pentru cele doua editii ale Rock’n’Iasi – Metal si Alternativ, mai precis 19 si 20 octombrie, respectiv 1 – 3 noiembrie, sa realizeze materiale de promovare potrivite audientei si spiritului festivalului. In acest scop au fost realizate tricouri personalizate, flyere, un roll up, un stand, o pagina de Facebook, un scurt film despre experienta lor, ba chiar au acordat un interviu la un post de radio local.

Totul a inceput cu pagina de Facebook, unde promovarea este doar la un click distanta. Aici voluntarii postau articole ce descriau activitatile acestora. Pentru a se evidentia in cadrul festivalului, voluntarii au realizat tricouri personalizate pe care acestia le-au puratat. La standul realizat in cadrul fetivalului, spectatorii au primit informatii cu privire la voluntariat. Pentru a atrage persoane, voluntarii au realizat flyere si un roll up. Pe acestea au fost tiparite informatii legate de Serviciul European de Voluntariat atat in limba romana, cat si in limba engleza. Unul din cele mai interesante moduri in care voluntarii au promovat voluntariatul a fost filmul realizat de acestia. In urma unei sesiuni de brainstorming, acestia au realizat un scurt film cu o durata de aproximativ un minut, care a fost difuzat in cadrul festivalului. Protagonistii spotului sunt toti cei 12 voluntari, acestia incercand sa transmita ce inseamna pentru ei aceasta experienta.


Festivalul UNIFEST- Lansarea Lampioanelor
Pe 4 noiembrie voluntarii SEV au luat parte si la unul dintre cele mai importante festivaluri studentesti din Romania, si anume cea de-a 12-a editie a Festivalul UNIFEST Iasi 2013, in deschiderea caruia a fost organizat un mars al studentilor din toate campusurile universitare iesene, mars care a culminat cu lansarea a 1001 lampioane de pe esplanada Palatului Culturii. La acest mars au participat numerosi studenti, atat romani cat si straini, voluntari si membrii din asociatii locale, fiind un manifest cultural-artistic si educațional din cadrul Uniunii Studenților din Romania.

Vizita la Asociatia Nationala pentru Copiii si Adultii cu Autism din Romania – ANCAAR
Dupa incheierea festivalului Rock’n’Iasi, in data de 5 noiembrie, voluntarii SEV au fost in vizita la cateva ONG-uri din Iasi, primul dintre ele a fost Asociatia Nationala pentru Copiii si Adultii cu Autism din Romania- ANCAAR, unde voluntarii SEV au vorbit despre experienta lor in acest proiect, au prezentat voluntarilor romani filmuletele realizate in cele trei luni petrecute in romania, au oferit informatii despre specificul Serviciului European de Voluntariat, despre noul program Erasmus +, precum si beneficiile si oportunitatile pe care le pot avea tinerii care se inscriu intr-un astfel de proiect; iar la randul lor, voluntarii romani au vorbit despre munca de voluntar in Romania si principalele activitati pe care le desfasoara in cadrul ONG-ului.
1
Vizita la Bojdeuca lui Ion Creanga
Pentru a face mai placuta sederea voluntarilor SEV in Romania si pentru ca acestia sa cunosca cate putin din istoria literaturii romanesti, pe 7 noiembrie Asociatia P.O.D le-a organizat o vizita la Bojdeuca lui Ion Creanga, primul muzeu memorial literar din Romania.

Vizita la Gradina Botanica
Cea mai relaxanta si placuta activitate de timp liber s-a realizat pe 21 noiembrie si a fost vizitarea Gradinii Botanice din Iasi, unde voluntarii SEV si-au petrecut o zi inconjurati de mii de specii de plante, flori in cele 12 sere, fiecare sera avand un anumit aspect din flora și vegetația lumii. Voluntarii SEV au vizitat in cadrul Gradinii Botanice, cea de-a 37-a editie a expozitiei “Flori de toamna”.

Vizita la Salvati Copiii, Filiala Iasi
Un alt ONG pe care l-au vizitat voluntarii SEV, spre finalul stagiului – 27 noiembrie, a fost Salvati Copiii. In cadrul acestuia, voluntarii SEV au luat parte la activitati creative impreuna cu copii beneficiari ai ong-ului. Voluntarii au fost surprinsi de energia si sociabilitatea copiilor, iar acestia, la randul lor, s-au bucurat de vizita voluntarilor SEV, care i-au sprijinit in realizarea obiectelor specifice sarbatorilor de iarna. Ziua s-a incheiat cu jocuri distractive, poze si discutii cu reprezentantii ONG-ului.

Materiale video