Context:
Cu statistici ingrijoratoare de somaj in randul tinerilor si cu perspective de dezvoltare economica si mai alarmante in randul tarilor din Uniunea Europeana, viitorul tinerilor nu se traseaza in culori vii, ci mai curand in alb si negru. In aceste conditii, tinerii cauta cu disperare o solutie. Potrivit unei estimari destul de optimiste realizate de Youth Business International (YBI), cel putin 20% din cei aproximativ 300 de milioane de someri sau angajati, cu varsta intre 16 si 30 de ani, au potentialul de a deveni antreprenori, insa mai putin de 5% fac ceva in acest sens.
Educatia antreprenoriala este cruciala in a asista tinerii sa isi dezvolte abilitati, atitudini si comportamente antreprenoriale, in acelasi timp sa inteleaga si sa constientizeze antreprenoriatul ca o optiune de cariera.
EcoBusiness raspunde unei probleme europene, si anume rata foarte ridicata a somajului in randul tinerilor si nevoia de promovare a antreprenoriatului ca masura de a stopa acest trend.
Obiective:
- Cresterea competentelor antreprenoriale in randul a 24 de tineri din 3 tari europene
- Impartasirea de idei si experiente ale tinerilor din diferite tari ale Europei cu privire la antreprenoriat si reciclare
- Schimb de bune practici si idei in inceperea unei afaceri
- Intelegerea rolului creativitatii si utilizarii materialelor reciclabile in antreprenoriat si in dezvoltarea durabila
- Promovarea tolerantei si acceptarea diversitatii
- Networking intre organizatiile care lucreaza cu tineri ai tarilor Uniunii Europene, prezente in cadrul proiectului
Perioada implementare: 01.08.2012- 01.01.2013
Locatie: Iasi, Romania
Beneficiari
Beneficiari directi:
30 de tineri, varsta intre 18- 25 de ani din Romania, Portugalia si Ungaria, participanti la cele doua etape ale proiectului, la vizita pregatitoare de 2 zile si 9 zile ale schimbului de tineri.
Beneficiari indirecti:
- Comunitatea ieseana prin atelierul public organizat in cadrul proiectului
- Voluntarii Asociatiei P.O.D. care au format echipa de organizare, datorita posibilitatii de a-si dezvolta competente de planificare, management, abilitati de comunicare si lucru in echipa, etc.
- Voluntarii asociatiilor partenere prin activitatile de diseminare ale participantilor la schimbul de tineri.
- Asociatia P.O.D. si partenerii locali pentru vizibilitate in comunitate si expunere in media locala, in calitate de organizatori ai schimbului pentru tineri.
Activitati:
1.Vizita de planificare in avans: 05.10.2012- 07.10.2012
Intalnirea liderilor pentru a cunoaşte mai bine facilitatile necesare desfasurarii activitatilor zilnice, de cazare si masa ale participantilor si pentru a stabili cu liderii de grup ultimele detalii legate de programul de activitaţi al schimbului de tineri.
2.Schimbul de tineri: 06.12.2012 – 14.12.2012
Activitatile realizate au stimulat schimbul de idei si experiente ale celor 24 de participanti in vederea antrenarii in discutii prin care s-au prezentat diverse puncte de vedere la numeroasele obstacole aditionale pe care tinerii antreprenori le intampina precum: influenta culturii in a aborda afacerile, experienta limitata datorata varstei si vechimii in munca, lipsa credibilitatii in fata colegilor mai in varsta sau a contactelor de afaceri, care pot duce pana la discriminare de varsta. Prezentarea filosofiei “zero waste” si up-cycling raspunde unei alte provocari cu care se confrunta orice antreprenor si anume atragerea de fonduri pentru investitii. Adresarea acestei nise de materiale reciclabile a oferit informatii despre o sursa utila de materie prima la un cost mai redus, insa in acelasi timp a contribuit la constientizarea, intelegerea si cresterea responsabilitatii fata de practicile sustenabile.
3.Conferinta de presa in Sala Mare a Primariei Municipiului Iasi in data de 11.12.2012, prin care s-a dorit cresterea constientizarii publice asupra conceptelor de „zero waste” si up-cycling, precum si promovarea proiectului si a evenimentului public.
4.Eveniment public din dupa-amiaza zilei de 12.12.2012 prin care trecatorii – clienti ai Moldova Mall au invatat in cadrul unui atelier de creatie, cu acces gratuit, cum sa reutilizeze intr-un mod creativ materialele pe care in mod normal le arunca. Astfel au invatat sa realizeze decoratiuni de Craciun din doze de metal de la suc, stampile din dopuri de pluta, rame de fotografii din carton si capace de la sticle, pungi si cutii pentru cadouri din ziare etc. De asemenea pentru atragerea oamenilor la atelier s-a realizat o expozitie cu diverse obiecte realizate de participantii la proiect.
Galerie foto:
Parteneri:
Asociatia Oamenilor de Afaceri Iasi 2003 (AOAI)
Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi
Associação Hemisférios Solidários
Co-finantat:
Promovare:
Blogul proiectului