movIeT

moviet blue

La nivelul cel mai de bază, o activitate sportivă bine concepută ce include cele mai bune valori are sportului – autodisciplină, respect față de adversar, fair-play, lucru în echipă, respect al regulilor – poate ajuta persoanele în a dezvolta valori și abilități de comunicare necesare pentru a preveni și rezolva conflicte ce pot apărea în viața cotidiană. Sportul poate avea un rol foarte important în a reduce tensiuni sociale și conflicte în comunități și la nivel național, abordând cauzele excluziunii și facilitând un punct de intrare alternativ în viața socială și economică a comunităților. Utilizând filmele ca instrument vor facilita o mai bună înțelegere de către participanți a temelor incluziunii sociale și sportul, iar prin crearea de filme, ce vor fi utilizate în comunitățile de origine, se vor promova principiile și valorile dezbătute în timpul proiectului.

Obiective la nivel de participanți:

• Înțelegerea rolul sportului în dezvoltarea personală și în incluziunea socială, în eliminarea barierelor, stereotipurilor și promovarea comunicării
  • Schimbul de idei și experiențe între tineri din diferite țări europene cu privire la utilizarea sportului pentru incluziune socială
  • Stimularea inițiativei, capacității de conducere și munca în echipă
  • Creșterea fair-play-ului și a disciplinei
  • Familiarizarea cu pașii si tehnicile în realizarea unui film de scurt metraj
  • Realizarea a minim 7 filme de scurt metraj ce promovează incluziunea socială prin intermediul sportului
  • Dezvoltarea abilităților și cunoștințelor tehnice în înregistrarea și editarea unui film
  • Dezvoltarea de competențe culturale și de muncă în context multi-cultural
  • Creșterea toleranței și acceptării diversității
  • Îmbunătățirea nivelului de engleză, atât în aria sportului și a filmului, cât și informal; și cunostinte despre alte limbi străine

La nivel organizațional se dorește:

• Dezvoltarea organizațională a Asociației P.O.D., precum și a partenerilor, în utilizarea artelor vizuale și al sportului pentru promovarea incluziunii sociale
  • Creșterea capacității de managementul proiectelor europene de către P.O.D. și colaborarea la nivel european pentru toate ONG-urile implicate în acest proiect
  • Networking între asociațiile europene reprezentate în proiect

Perioada de implementare: 01.01.2015 – 01.11.2015

Locație: Tenerife, Spania

Beneficiari directi: 49 de tineri, cu vârsta între 18-30 de ani și 7 lideri de grup, rezidenți în cele 7 țări ale partenerilor: Spania, Grecia, România, Malta, Bulgaria, Italia și Portugalia.

Schimb de tineri, 19.07.2015 – 01.08.2015, ce a implicat tineri cu oportunități reduse și a sprijinit inițiativa și cooperarea cu alți tineri, ce nu aparțin grupurilor dezavantajate. Cu scopul de a contribui la dezvoltarea potențialului, abilităților sociale și competențelor ce conduc la reducerea dezavantajelor sociale, activitatea a oferit celor 56 de tineri europeni spațiul pentru schimbul de idei, experiențe și munca in echipă în activități în aer liber, sportive și sarcini in realizarea de filme de scurt metraj despre utilizarea sportului în incluziunea socială.

Video:

Italia
Pe 3 Septembrie 2015, Asociația “Identities” a organizat un eveniment în CSV Chieti, un hub pentru toate ONG-urile ce lucrează în provincie, cu asistența a 15 lucrători de tineret și voluntari.
După o prezentare de 30 minute a oportunităților oferite de Erasmus+, “movIet” a fost introdus, descriindu-se obiectivele, metodologia, reușitele și rezultatele. Două dintre filmele realizate în cadrul proiectului (“Can You?” și “You Will Never Dunk Alone”) au fost vizionate, urmate de câteva minute de dezbateri. Evenimentul s-a finalizat după aproximativ o oră și jumătate cu o mică petrecere.

Grecia
Echipa Hellenic Youth Participation a format un grup din asistenți sociali, traineri, profesori, antrenori și atleți. Întâlnirea a avut loc pe 29 Octombrie, profitând de oportunitatea deschiderii noului spațiu al asociației.
Trei dintre participanți au introdus proiectul “movleT” și au prezentat asociația parteneră, câteva dintre filme și animații și s-a moderat o discuție pe tema “Incluziune socială și sport”.

Malta
Activitățile de diseminare realizate de echipa malteză au fost împărțite în trei:

• 26 August 2015, Coordination Committee of the Russian Compatriots Assembly (C.C.R.C.A.): un participant la schimb rus rezident în insulă a arătat câteva dintre filme și scurtele animații unui grup de persoane membre ale acestei asociații din Malta. Ei au fost impresionați de câte au putut să realizeze participanții într-un timp foarte scurt.
  • 5 septembrie 2015, Nova Scotia, Canada: unul dintre membrii grupului Maltez, nativă din Canada, a arătat filmele persoanelor din anturajul ei, tineri de aceeași vârstă. Au primit mai multe informații despre oportunitățile Erasmus+ oferite nu numai tinerilor din Europa, de asemenea tinerilor din lumea întreagă.
  • 12 August 2015, Garghgur Football Ground, Malta: unul dintre participanții din “movIeT” este fotbalist în această echipă, ce este un exemplu de incluziune socială, deoarece include persoane ce aparțin grupurilor minoritate din Malta. După meci, o mica prezentare a proiectului a fost făcută.

Bulgaria
Pe 29 August echipa Champions Factory, împreună cu asistența a 6 voluntari ai asociației, au abordat subiectul incluziunii prin sport, au vizionat filmele realizate în cadrul proiectului și le-a relaționat cu obiectivele și strategiile Erasmus+. Sesiunea a fost de aproximativ o oră și jumătate.

Pe 16 August 2015 s-a organizat in Open Pub (București) o sesiune despre Programul Erasmus+ și schimbul de tineri “movIeT”, adresat unui grup de aproximativ 15 tineri, unde s-au vizionat filmele realizate în cadrul proiectului. După s-a făcut o mică petrecere și s-a discutat despre subiectul proiectului și informațiile pe care le-au primit.

Portugalia
Diseminare proiectului “movIeT” a fost realizată prin prezentarea rezultatelor proiectului din Tenerife în cadrul unei întâlniri în Adamastor House, unde au fost prezente persoane cu vârsta între 18 și 20 de ani din Portugalia, Italia, Ucraina, Turcia și Belgia, ce participau într-un schimb.
De asemenea materiale din acest proiect au fost incluse în prezentarea colaborărilor în Europa a asociației.

Asociația P.O.D., împreună cu participanții la schimbul de tineri “movIeT” a organizat  pe 21 Octombrie în cartierul San Antonio, Puerto de la Cruz, o activitate intitulată – Miercuri activ cu Erasmus+, unde au participant aprox. 10 tineri cu vârsta între 20 și 25 de ani și 5 copii din cartier. Prima parte s-a desfășurat pe terenul de sport unde s-au realizat niște exerciții despre incluziune sociala și lucru în echipă, ce au inclus Nodul Uman, fotbal cu ochelari din pahare plastic și frisbee. Ulterior, într-un spatiu închis, s-a prezentat Erasmus+ și câteva informații despre proiectele realizate de Asociație, precum și vizionarea câtorva dintre filmele realizate de participanți. Participanții au primit flyere informative și carnețele și au fost încurajați să se înscrie în lista celor ce primesc informații cu privire la activitățile asociației.
Adițional, în timpul “ACTive YOUth” s-a jucat fotbal cu ochelari din pahare de plastic și s-a făcut un debriefing despre incluziune socială prin sport și strategia de incluziune a programului Erasmus+ cu cei 42 de tineri participanții și lideri de grup din Spania, Armenia, România, Ucraina, Bielorusia și Republica Moldova.

Italia

Portugalia